Balíček opatření pro zdravotně znevýhodněné schválil Senát.

Zvýší se příspěvek na mobilitu i na zvláštní pomůcky. 06.11. 2022

Balíček opatření, jejichž cílem je podpořit skupiny zdravotně znevýhodněných lidí, dnes (3.11.2022) schválili senátoři.

Mezi hlavní změny, které navrhlo MPSV, patří zvýšení příspěvku na mobilitu, větší pomoc státu při pořízení některých zvláštních pomůcek nebo podpora rodičů při úmrtí malého dítěte. Legislativní předlohu musí ještě podepsat prezident. ¨

Zvýšení příspěvku na mobilitu pro osoby se zdravotním znevýhodněním

Příspěvek na mobilitu se zvýší o 350 korun na 900 korun.

Ještě výraznější nárůst se bude podle schválené předlohy týkat lidí odkázaných na energeticky náročné dýchací přístroje. V jejich případě stoupne dokonce na 2900 korun s tím, že se bude vyplácet zatím jen do konce roku 2024. Zvýšení příspěvku na mobilitu zdravotně znevýhodněným reaguje především na růst cen pohonných hmot
a elektrické energie.

Příspěvek na zvláštní pomůcku: zdvihací/zvedací plošiny S ohledem na růst cen se zvýší i maximální příspěvek na pořízení svislé zdvihací nebo šikmé zvedací plošiny o 100 tisíc korun z nynějších 400 tisíc korun. Tato pomůcka umožní zůstat lidem, kteří se bez ní neobejdou, co nejdéle v domácí péči. Ročně příspěvek dostává v ČR zhruba 350 osob.

Podpora rodičů při úmrtí miminka

Větší čas na vyrovnání se s úmrtím svého malého dítěte budou mít jeho rodiče. Změní se totiž pravidla pro poskytování otcovského volna. Na otcovskou budou mít nově nárok oba rodiče, pokud se jejich dítě narodí mrtvé nebo zemře v šestinedělí. Zaměstnavatel bude mít povinnost otce uvolnit a poskytnout mu prostor se se ztrátou vyrovnat. Dosud mohly čerpat dovolenou pouze matky. Rozšíří se také poskytování pohřebného na dítě, které se narodí již mrtvé.

Podpora osob s nákladnou dietou O další ze změn již rozhodla v minulých týdnech vláda prostřednictvím novely příslušné vyhlášky. Jde o zvýšení částky, která je v rámci příspěvku na živobytí poskytována měsíčně na úhradu nákladného dietního stravování. Nárok na ni vzniká na základě doporučení příslušného odborného lékaře. Z důvodu výrazného nárůstu cen se částky jednorázově valorizovali od letošního října o 9,5 procenta.

Zdroj: MPSV